Nordiska museetin näyttely 11. maaliskuuta 2022 –31. elokuuta 2023:

Julisteglamouria täydessä loistossaan!

Visuaalinen fantasiamatka kautta Pohjolan matkailujulisteiden! Sitä on tarjolla leikkisässä design-näyttelyssämme – Come to Norden – Tukholman Nordiska museetissa.

Näyttely osoittaa, kuinka Pohjoismaat piirtyivät Euroopan turistikartalle hitaasti mutta varmasti suurenmoisen upeita vuonoja pitkin; terveellisen, eksoottisessa tunturimaailmassa ulkoilun ja Kööpenhaminan iloiseen yöelämään puksuttavien yöjunien kautta.

1900-luvun alun uusi ilmiö – vapaa-aika – ja matkustamiseen liittyvät unelmat heijastuvat historiallisten julisteiden myötä.

1800-luvulla höyrylaivat ja rautatiet kuljettivat turisteja yhä kauemmaksi, vähitellen jopa Pohjolaan asti. Matkailuteollisuuden kasvun yhteydessä syntynyt uusi taiteenala, kuvitettu matkailujuliste, kukoisti aina 1960-luvulle, valokuvamainontaan siirtymiseen saakka.

11. maaliskuuta 2022 avautunut julistenäyttelymme valistaa, kuinka Pohjoismaat piirtyivät eurooppalaiselle turistikartalle. Julisteet näyttävät myös, kuinka suosittua Pohjolassa matkustamisesta tuli jo alun alkaen: eksotiikkaa löytyi rajan toiselta puolen! Häikäisevän taiteelliset matkailujulisteet houkuttelivat mukavin vesimatkoin ja upean luonnon tunturein, vuonoin ja järvin sekä pienten pääkaupunkien historiallisin nähtävyyksin.

Näyttely koostuu noin 130:stä, vuosina 1890–1960 valmistuneista, kaikki viisi Pohjoismaata kattavista matkailujulisteista, joita ei koskaan aiemmin ole esitelty yhdessä. Kaikki näyttelyn julisteet ovat ehtaa vintagea, alkuperäispainoksia, jotka muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden. Sen ovat luoneet julistetaiteilijat, jotka yhteistyössä nokkelien sanaseppien ja mainosmaakarien kanssa maalasivat Pohjolasta mielikuvan matkailijan paratiisina.

Julisteet ovat oman aikakautensa lapsia ja niissä heijastuu myös, miltä vapaa-ajan matkailu Pohjoismaihin ja -maissa näytti ja kuinka se kehittyi 1900-luvun alkupuoliskolla. Mukavasta, ensimmäisen luokan laivamatkailusta reippaisiin patikkavaelluksiin ja koko perheen hiihtolomiin. Ja kun meluisat mutta nopeat lennot ottivat ylivallan, mikään ei ollut enää niin kuin ennen.

Tai ehkei sittenkään.

Nykyään Pohjoismaissa, kuten kaikkialla muuallakin maailmassa, ollaan suurten kysymysten äärellä, miltä tulevaisuuden kestävä matkailu voisi näyttää. Juna-, leirintä- ja pyöräilylomat ovat jälleen suosiossa. Kotoilu on trendi.

Katsaus matkailun historiaan voi tulevaisuudessa innoittaa meitä parempaan ja inhimillisempään matkailuun. Olisiko matkustaminen kenties jotain senkaltaista kuin millaiseksi se klassisissa matkailujulisteissa esitetään, hidasta ja elämästä nautiskelevaa? Julisteet tarjoavat inspiraatiota niin nykypäivän kuin tulevaisuudenkin unelmamatkoille.

Me, Come to Finland ja Come to Sweden, olemme tuottaneet näyttelyn yhdessä Julisteenmetsästäjät-yhdistyksen kanssa.

Näyttely oli esillä 11. maaliskuuta lähtien Tukholman Nordiska museetissa. Näyttelyaikaa jatkettiin 31. elokuuta 2023 saakka. Suunnittelemme nyt näyttelyn pohjoismaista kiertuetta. Lisäätietoa tulossa.

Ota yhteyttä tuottajaan, julistemetsästäjä Magnus Londeniin, mikäli sinulla on kysyttävää!

 

 

© ”Danmark” – Dansk Plakatmuseum & Aage Rasmussen.

 

© ”Schweden” – Olle Skrede